Makeaa

Meillä ei syödä makeita leivonnaisia, mutta joskus teen niitä tuoksun vuoksi. Tähän kerätyt parhaat ohjeet ovat kyllä niin hyviä, että näitä ei viedä naapuriin. 

Useimmiten paistan kesällä muurikkapannulla lettuja makean nälkään.  Mansikkahillolla ja vaniljajäätelöllä. 

Muurinpohjaletut
1 l punaista maitoa
1 - 2 munaa
1 tl suolaa
2 dl ohrajauhoja
2 dl vehnäjauhoja

Paistamiseen voita (tai sianihraa)

Aineet sekoitetaan keskenään ja annetaan seistä pari tuntia. Paistetaan muurikkapannulla. Letut syödään joko sellaisenaan tai voin, sokerin tai maidon kera. Raparperikeitto lettujen kanssa on vanha tapa. 

Resepti vuonna 1986 kootusta Kuopion läänin maa- ja kotitalousnaisten ja Pohjois-Savon Marttapiiriliiton kirjasesta. 


Tuuren torttu
Pohja:
5 munan keltuaista

1,5 dl sokeria
0,5 dl maitoa
120 gr voita sulana
2 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta

Marenki:
5 munan valkuaista
2 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria

Täyte:
2 dl kuohukermaa
omenasosetta

Vatkaa munat ja sokeri. Lisää maito-rasvaseos. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää varovasti käännellen taikinaan. Levitä taikina uunipellille. 
Vatkaa valkuaiset kovaksi (kun käännät kulhoa, niiden tulee pysyä siellä...) lisää sokerit ja levitä taikinapohjan päälle. 
Paista 175 asteessa 25 - 30 minuuttia.

Tortun kokoaminen:  
Leikkaa jäähtynyt torttu puoliksi. Levitä toiselle puolikkaalle omenasosetta ja vaahdotettua kermaa. Nosta tortun toinen puolikas päälle. 

Tämä oli tosi suosittu erään oppilaitoksen kahvikassan kerryttäjä. 





Sonkajärven vanhainkodin mehevä porkkanatorttu
4 munaa
3 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
2 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
2 tl vaniljasokeria
2 dl öljyä
6 dl raakaa porkkanaa raasteena

Päällys:
100 gr sulatejuustoa
60 gr voita
2 dl pölysokeria

2 tl vaniljasokeria

mantelirouhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää keskenään sekoitetut kuiva-aineet ja viimeiseksi öljy ja porkkanaraaste. Kaada taikina leivinpaperin päälle ja paista 200 asteessa kypäksi.

Kiehauta sulatejuusto, voi ja pölysokeri. Lisää vaniljasokeri hieman jäähtyneeseen seokseen. Levitä seos jäähtyneen pohjalevyn päälle. Koristele mantelirouheella. 

Teen usein päällystä hieman reilumman annoksen. 






Kahvikehrät
150 gr voita
6 dl vehnäjauhoja
50 gr hiivaa
3/4 dl maitoa
2 munaa
2 rkl sokeria

Täyte:
100 gr voita
100 gr tomusokeria
3 tl vaniljasokeria
tai pelkästään omenahilloa

Käytä huoneenlämpöisiä aineita. Pehmitä rasva, lisää siihen vehnäjauhot. Murenna hiiva nesteeseen. Lisää rasva-jauhoseokseen vähän vatkatut munat, sokeri sekä maitoon liuennut hiiva. 
Kauli taikina levyksi (40 x 20 cm) ja levitä sille täyteseos. Kääri rullalle, leikkaa paloiksi ja laita palat paperivuokiin. Anna kehrien nousta ennen paistamista. Voitele munalla ja ripottele raesokeria pinnalle. Paista kehrät 225 - 250 asteen lämmössä.

Tämäkin herkullinen ohje on peräisin Sonkajärven vanhainkodin keittiöltä. 











Omenapiirakka
200 gr margariinia
1,5 dl sokeria
3 dl jauhoja
1 muna
0,75 dl maitoa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
3 - 4 omenaa
kanelia, sokeria

Margariini sulatetaan tai käytetään jouksevaa margariinia. Sekoitetaan sokerin kanssa, lisätään jauhot. Otetaan seosta 1 kuppi sivuun. Sekoitetaan taikinaan loput aineet. Torttuvuokaan, päälle omenalohkot, kaneli ja sokeri. Uuniin 200 astetta noin 30 minuuttia. 

Ei kommentteja: